Komkommer, bleekselderij, mint soep 
(voor 2 personen)

2 komkommers
2 bleekselderijstengels
1 rijpe avocado
een handvol verse munt
1 teen knoflook of een half sjalotje
beetje citroensap
gesneden verse peterselie

Schil de komkommers, snijd ze in blokjes. Haal de boven en onderkant van de bleekselderij af en snijd ze in stukjes. Schil de avocado. Haal een handvol muntblaadjes van de stengels en pel het teentje knoflook. Hak er kleine stukjes knoflook van met een mesje of gebruik een knoflookpers.
Doe al deze ingrediënten in een blender en doe het beetje citroensap erbij. Meng dit alles tot een koude soep en serveer met wat vers gesneden peterselie.

 


 


Couscoussoep met kardemom en flespompoen
(voor 4 personen)

6 bosuitjes, alleen ringetjes snijden en gebruiken van het groene gedeelte!
1 eetlepel AH Excellente knoflook/chilipeper
theelepel kardemomzaadjes
2 theelepels kaneel
2 theelepels 7-spice pimentpoeder*
een Japanse pompoen (is tot 60 gram p.p. laag in fodmaps)
2 blikken gepelde tomaten op sap
beetje verse koriander, fijngehakt 
175 gram couscous

Bak de ringetjes van de bosuitjes in de knoflook/chilipeper-olie, met een beetje zout. Doe daarna de gebakken ringetjes en de olie (en eventueel een een beetje extra) in een soeppan en voeg daaraan de kardemom, het kaneel en de 7-spice pimentpoeder toe.
Snijd de pompoen met schil en al in grove blokjes (verwijder wel de zaadlijsten) en voeg dit toe aan de kruiden in de soeppan. Doe de tomaten op sap erbij en nog wat beetje zout. Doe er toch nog een beetje water ook bij en kook de soep op een laag vuur gaar in ongeveer 15 minuten. Doe er de laatste 10 minuten de couscous bij. Als de soep tussentijds te dik wordt doe je er nog wat water bij.
Serveer met de verse koriander ter garnering (en voor de smaak!)

 * 7-spice bevat: zwarte peper, gemberpoeder, nootmuskaat, fenegriek, kruidnagel, kaneel en kardemompoeder

 


Vietnamese kippensoep met rijstnoedels, limoen en kruiden
(voor 4 personen)
4 kipfilets, in blokjes gesneden
1 kaneel stokje
8 gram anijs
2 eetlepels Thaise vissaus, plus een beetje extra om op smaak te brengen
200 gram rijstnoedels
handvol verse muntblaadjes
handvol verse basilicum blaadjes (liefst Thaise basilicum. Als je dat niet kunt krijgen neem je de regulieren basilicum en doe je er een theelepeltje venkelzaadjes en een half theelepeltje dragonpoeder bij)
een eetlepel verse korianderblaadjes
180 gram taugé
2 limoenen, in partjes


Doe de kipfiletstukjes in een grote pan met tweeënhalve liter water koken met de anijs en kaneel en laat dit op een laag vuur een kwartiertje trekken. Hak intussen de kruiden fijn). Voeg dan de vissaus toe en laat het op laag vuur pruttelen.
Doe de noedels in een vuurvaste schaal, giet er kokend water over en laat het 10 minuten staan. Giet ze af en verdeel ze over vier soepkommen. Verdeel het kippenvlees eroverheen en schenk er wat hete bouillon overheen. Schep dan in elke kom er taugé en verse kruiden bij en geef er apart wat partjes limoen bij, zodat je gasten het zelf boven de soep kunnen uitknijpen en voeg eventueel nog wat vissaus toe (maar wees voorzichtig: vissaus is behoorlijk zoutig in smaak).

Kippensoep met mais, verse gember en sherry
(voor 4 personen)
1 kipfilet van zo'n 250 gram (in blokjes snijden)
10 gram maizena
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel droge sherry (of Chinese rijstwijn)
2 theelepels geraspte verse gember
1 eetlepel olie
2 bosuitjes, het groene deel, in ringetjes
1 stengel bleekselderij, in dunnen schijfjes gesneden
2 blikjes mais (of de korrels van twee maiskolven)
2 liter kippenbouillon (AH bouillon met kip is fodmap proof)
halve theelepel zout
halve theelepel kokosbloesemsuiker
halve theelepel gemalen peper
4 theelepels (verse) koriander (ketoembar)

 

Wortel-linzensoep
(voor 4 personen)
2 eetlepels roomboter
twee eetlepels verse geknipte bieslook
1 eetlepel knoflooklie (Marqt, Jumbo, Action....)
32 gram zongedroogde tomaten, in stukjes gesneden
244 gram wortelen, geraspt
184 gram linzen
anderhalve liter kippenbouillon
1 theelepel komijnpoeder

1 deciliter lactose-vrije yoghurt
4 theelepels verse koriander (blaadjes)

Verwarm de boter en knoflookolie in een pan met een zware bodem, op een hoog vuur. Als het begint te sissen doe je er de geknipte bieslook bij en laat dit zo'n vier minuten smoren. Doe de stukjes zongedroogde tomaten erbij en roerbak het voor 1 minuut.
Voeg dan de geraspte wortel, de linzen, de komijnpoeder en de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Houd de kooktijd aan die voor de worteltjes en linzen nodig is om gaar te zijn.
Schep de soep in kleine porties in een blender/foodprocessor en pureer tot het glad is. Giet de soep in een schone pan en laat 'em nog enkele minuten op laag vuur koken tot het goed heet is.
Serveer de soep met een dot yoghurt, bestrooid met de verse koriander.