Gezonde lijnzaadcrackers (oven op 180 graden)
(voor 'een bakplaat vol')
150 gram ongebroken lijnzaad*
30 gram sesamzaad
60 gram zonnebloempitten
190 ml water
1 theelepel zout
Nadat je de juiste hoeveelheden hebt afgewogen op de keukenweegschaal (en het water in een maatbeker), voeg je alle bestanddelen bij elkaar in een grote kom of schaal. Schep alles met een lepel goed door elkaar en laat 20 minuten staan (het vocht kan dan al nog iets beter door de zaadjes worden opgenomen).
Laat in die 20 minuten de oven (zonder bakplaat) voorverwarmen op 180 graden en bekleed de bakplaat alvast met een vel bakpapier.
Verdeel na de 20 minuten 'intrek-tijd' het mengsel over de bakplaat en met de achterkant van een eetlepel kun je er het al deppend mooi uitstrijken over de bakplaat, zodat het niet te dik wordt (maar het moet wel aaneengesloten blijven).
Schuif de bakplaat in de oven en laat het mengsel er voor 25 minuten in bakken.
Haal dan de bakplaat uit de oven en keer het geheel met 1 of 2 platte spatels voorzichtig om (omdat het nog licht vochtig is kan het nog een beetje plakken aan het bakpapier).
Bak het omgekeerde zaadmengsel nogmaals 25 minuten op diezelfde 180 graden. Blijf er de laatste minuten even bij om te kijken of het niet te donker wordt.
Laat het mengsel afkoelen en snijd er met een scherp mes crackers van. Als dat niet lukt zijn de 'brokstukken' evengoed ontzettend lekker! Wij doen ze graag in de yoghurt of bij een havermout-ontbijtje.
*Uiteraard kan dit ook met gebroken lijnzaad.
Boekweitpannenkoeken
100 gram boekweitmeel
1 banaan
handje blauwe bessen (tot 20 bosbessen is laag in fodmaps)
wat roomboter (of kokosolie)
snufje kaneel
snufje zeezout
2 eieren
200 ml amandelmelk
kwart theelepeltje baking soda
Doe het boekweitmeel, amandelmelk, baking soda, zeezout en de eieren in een kom en mix deze ingrediënten tot een glad beslag.
Snijd de banaan in dunne plakjes.
Verhit in een koekenpan de roomboter of kokosolie.
Schep het beslag in de pan zodat de gehele bodem bedekt is. Leg er gelijk daarna een aantal van de plakjes banaan op (de andere plakjes bewaar je voor de volgende pannenkoek).
Bak de pannenkoeken op een niet al te hoog vuur tot beide kanten goudbruin zijn. Daarna kun je naar wens er kaneel over strooien en als daarna leuk je de pannenkoek op met de blauwe bessen.
Havermout met rijstmelk en boekweitflakes
(voor 1 persoon)
vier eetlepels haver
anderhalf kopje rijstmelk
kaneel
optioneel: fruit: banaan, of bosbessen, of kiwi, of ananas
optioneel: walnoten, zonnebloempitten (is tot twee theelepels laag in fodmaps)
optioneel: raw cacaopoeder, hennepzaad, chiazaad
Je kunt in feite alles mixen met deze lekkere basis. Het is aan jou(w smaak)!
Doe de havermout in een steelpannetje en giet de rijstmelk erbij. Strooi dan een beetje kaneel erdoor en laat het zachtjes aan de kook komen (zodat de haver zacht wordt). Laat het heel even doorkoken en.... klaar!
Zo simpel, zo voedzaam en zo lekker.
Giet het in een schaaltje waar je al boekweitflakes (verkrijgbaar bij o.a. Ekoplaza) in had gedaan en eventuele aanvullingen die je aanspreken.
Biologische volkoren matses met roomboter en ei
Twee biologische volkoren matses van Hollandia (te koop bij Ekoplaza)
beetje roomboter
1 ei
peper en zout
Kook het ei (zo hard of zacht als waar je van houdt). Besmeer de matses voorzichtig met de roomboter (matses breken snel) en snij het ei, nadat je het hebt laten schrikken en gepeld, in plakjes, die je over de twee matses verdeeld. Peper en zout erop en je hebt en simpel en lekker licht ontbijtje (goed te combineren met een smoothie).