Zilvervliesrijst noodles met groenten, pinda's en kokosmelk

(voor 2 personen)

zo'n 6 cm winterwortel
zo'n 4 cm komkommer
vier bladeren en stengels van paksoi (mogelijke variant is Chinese kool)
taugé (tot 50 gram p.p. is laag in fodmaps)
5 of 6 snoeptomaatjes
een centimeter verse gember
een eetlepel bieslook
2 eetlepels verse koriander
handje pinda's (al dan niet gezouten, is persoonlijke voorkeur)
1 eetlepel vissaus
1 eetlepel soyasaus
theelepel gemalen citroengras
5 of 6 djeroek poerut blaadjes 
100-125 ml kokosmelk
1 of 2 theelepels kokosolie
(zilvervlies)rijst noedels (Fairtrade, o.a. verkrijgbaar bij AH)

Snij de winterwortel en komkommer in kleine blokjes en de snoeptomaatjes doormidden en doe dat bij elkaar in grote schaal. Knip de bieslook erover heen.
Bak de pinda's zonder olie in een bakpan (vuur niet te hoog zetten!) en schil ondertussen de verse gember. Snijd de gember in kleine stukjes. Als de pinda's bruinig worden haal je ze uit de bakpan en bewaar je ze in een schaaltje.
Doe de kokosolie in de bakpan en doe er als eerste de verse gember in. Schep het een paar keer om met een spatel en voeg daarna de winterwortel, komkommer snoeptomaatjes en bieslook aan toe. Ook weer een paar keer omscheppen. Voeg dan de kokosmelk erbij, de vissaus en de soyasaus en de djeroek poerutblaadjes en theelepeltje gemalen citroengras en laat 10 minuten zachtjes stoven.
Zet een kookpan op met water en doe daar, als het water kookt, de rijst noedels in (die maar zo'n 2-4 minuten hoeven te koken), zonder zout.
Snijd dan de paksoi en laat dat nog kort meestoven in de bakpan. T
ot slot voeg je kort de taugé toe en daarna is het klaar (en heel fris-lekker).

Je hebt verder geen zout nodig bij dit recept! Het zou uit de vissaus en de soyasaus is voldoende.

 

Ossenhaas met sesamsaus
(voor 4 personen)
600 gram ossenhaas of runderlende
het groene gedeelte van een dunne prei
2 eetlepels rijstwijn
1-2 centimeter gemberwortel
5 tot 6 eetlepels sojasaus
2 theelepels kokosbloesemsuiker
4 eetlepels sesamzaadjes
1 eetlepel kokosolie
2 tot 3 eetlepels vleesbouillon
1 eetlepel sesamolie

Verpak het vlees in aluminiumfolie en leg het voor een uur in de diepvriezer. Haal het er na een uur uit en snijd dan zo dun mogelijke plakjes (een scherp mes doet dan wonderen).
Snijd na het wassen, van het groene deel van de prei zo dun mogelijke ringetjes.
Schil de gemberwortel en rasp het of snijd het in kleine stukjes.
Marineer nu het vlees met de prei, gemberwortel, rijstwijn, 1 eetlepel van de sojasaus en de 2 theelepels suiker.
Rooster ondertussen de sesamzaadjes in een koekenpan (of wok) tot ze lekker gaan ruiken. 
Laat dan de olie heet worden in een koekenpan (of wok) en roerbak het vlees (uit de marinade) in drie porties telkens twee minuten.
vervolgens alle stukjes vlees bij elkaar in de pan doen, de sesamzaadjes en bouillon erbij doen en met de resterende sojasaus naar wens verder op smaak brengen.
Bedruppel het geheel tot slot met de sesamolie.
Lekker met rijst en plakjes komkommer.


Teriyaki-eend

(voor 4 personen)
2 eendenborstfilets met vel, van circa 300 gram per stuk
2 eetlepels bieslook of bosui ringetjes (het groene deel)
1 stronkje witlof in stukje gesneden
4 eetlepels sake
4 eetlepels mirin (Japanse rijstwijn)
1 eetlepel kokosbloesemsuiker
8 eetlepels sojasaus
2 eetlepels olie
klein beetje zout

Het vel van de eendenborstfilets kruisgewijs inkerven met een scherp mes. De witlof klaarmaken.
Een koekenpan of wok verhitten (een pan waar je een deksel op kunt doen in een later stadium). De eendenborstfilets met het vel aan de onderkant in de pan leggen en circa 5 minuten bakken tot het vel knapperig is. Omkeren en nog 2 a 3 minuten bakken.
De eendenborstfilets uit de pan halen, het vet uit de pan gieten en de filets terug in de pan leggen.
De sake, mirin, suiker en sojasaus roer je door elkaar in een schaaltje en vervolgens giet je het over de eendenborstfilets in de pan. Doe een deksel op de pan en laat het voor zo'n 5 minuten stoven op middelhoog vuur. Keer dan de filets om en herhaal dit.
Doe intussen de olie in een andere bakpan en bak daarin de witlofstukjes en bieslook of bosui voor een paar minuten en bestrooi het met een beetje zout.
Haal de eendenborstfilets uit de pan, snijd het et een scherp mes in dunne plakjes en serveer het met de witlof en bieslook.Dit gerecht smaakt koud ook prima (als een "Aziatische rollade").

 

Viscurry met Aubergines (Thais)
(voor 4 personen)
400 gram stevige visfilet, van bijvoorbeeld kabeljauw, roodbaars of zeeduivel)
1 aubergine
1 kleine groene paprika
1-2 cm verse gember of galangawortel
2 eetlepels bieslook
4-6 limoenblaadjes
2 eetlepels olie of 1 eetlepel kokosolie
2 eetlepels groene currypasta
400 ml kokosmelk (blik)
1 eetlepel kokosbloesemsuiker
4 eetlepels vissaus
paar takjes basilicum (bij voorkeur Thaise. Als je dat niet kunt krijgen kun je 'gewone' basilicum doen en daar wat venkelzaadjes bij doen en eventueel een beetje dragon)

De filets checken op graatjes en die verwijderen. Daarna de filets in blokjes snijden van 2-3 cm. De aubergine wassen en het vruchtvlees ook in blokjes snijden.
De groene paprika wassen en in de lengte halveren. De zaadjes en zaadlijsten eruit halen, de steelaanzet eraf snijden en de paprika in kleine stukjes snijden.
De gember- of galangawortel schillen en in dunne plakjes snijden. 
De olie in een pan doen en daarin de gember- of galanga met de bieslook even roerbakken. De currypasta toevoegen en 1 minuut meebakken. Daarna de kokosmelk, het limoenblad, de suiker en de vissaus erbij doen en zo'n 5 minuten laten koken (de keuken gaat op een gegeven moment lekker naar citroen ruiken).
Voeg de aubergine en de paprika toe en stoof het voor 4 minuten. Voeg dan de visfiletblokjes toe en laat dit voor 2 minuten zachtjes doorkoken.
Tenslotte de basilicum erbij (en mogelijk dus ook venkelzaadjes en dragon). Lekker met rijst.

 

Kip met citroen, met zilvervlies noedels
(voor 4 personen)
(dit gerecht lijkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet)
700 gram kipfilet
2 centimeter gemberwortel
twee eetlepels geknipte verse bieslook
2 onbespoten citroenen
2,5 eetlepels kokosolie
2 eetlepels gembersiroop
3 eetlepels rijstwijn
3 eetlepels sojasaus
50 ml kippenbouillon
beetje zout
verse korianderblaadjes

Snijd de kipfilet in blokjes. Schil de gember en snijd het in kleine stukjes.
Schil de citroenen met een mesje: schil het dun, zonder het wit eronder en snij de schil in smalle reepjes.
Zet water op om te koken (voor de zilvervliesrijst noedels).
Laat de kokosolie smelten in de koekenpan en voeg de kipfiletblokjes toe.
Laat frituren tot de kipfiletstukjes bruinig worden. 
Schep daarna wat olie uit de pan (op 3 eetlepels na).
Doe daarna de citroenschilreepjes, de geknipte bieslook en gembersiroop bij de kip, in de koekenpan, en daarna de rijstwijn, sojasaus en kippenbouillon. Knijp daarna de citroenen (zonder schil) uit en voeg het sap toe aan de koekenpan. Doe er dan een beetje zout bij.
Laat het pruttelen.....
Ondertussen kookt het water en kun je de zilvervliesrijst noedels erin doen ( 1 nestje per persoon): dit hoeft slechts 4 minuten max te koken (met een beetje zout).
Haal de blaadjes van de verse koriander.
Als alles klaar is schep je de noedels op een diep bord, schep je de kip met wat wat citroen en gemberrasp erbij en leg je de verse korianderblaadjes erop.

Zelf vind ik het lekker om dit op mijn bord te combineren met een van tevoren klaargemaakte salademix van blokjes komkommer, geraspte wortel, een theelepel sesamolie en (even in een pan geroosterde) sesamzaadjes.
Het gerecht smaakt heerlijk citroenig! Mocht je af en toe ook een pittiger hapje tussendoor willen, dan kun je er Go-Tan hot chilisaus bij doen (en als je partner of gasten niet volgens het fodmap-dieet hoeven te weten, kunnen zij er een nog pittiger chilisaus bij doen als ze dat willen). 
Eet smakelijk!

 

Kokosflan met Ananassaus en Rum, uit de oven
(voor 6 personen)
voor de flan:
3 eieren
80 gram kokosbloesemsuiker
geraspte schil van 1 limoen
400 ml kokosmelk
beetje zout
2 eetlepels witte rum

voor de saus:
1 blik ananasblokjes (uitlekgewicht 265 gram)
1 eetlepel kokosbloesemsuiker
3 eetlepels limoensap
kaneel

verder benodigd:
roomboter
geraspte kokos
muntblaadjes (om te garneren)
vormpjes om de flan in te maken, voor in de oven

Bestrijk zes hittebestendige vormpjes (met een inhoud van 150 ml) aan de binnenkant met roomboter en geraspte kokos. Doe het op zo'n manier dat ook de randen met geraspte kokos bedekt worden.
Giet in een oven braadslee een laagje van 2-3 cm heet water: de vormpjes moeten tot halverwege in het water komen te staan. Zet (dus) de vormpjes in de braadslee.
Klop de eieren los in een kom, met de suiker en limoensap en klop tot het luchtig is geworden. Voeg de kokosmelk, rum en het zout toe en klop het nog een keer goed door. Schep dan het mengsel voorzichtig in de vormpjes (de geraspte kokos moet op z'n plek blijven in de vormpjes).

Schuif de braadslee in het midden van de oven, op 150 graden en stel de oven in op 60 minuten. Check: als er teveel water verdampt, vul dan tussentijds dit nog een beetje aan. Maar mocht het water juist te heftig koken, giet er dan een beetje koud water bij.

Terwijl de flan in de oven staat kun je de saus maken: laat de ananas uitlekken in een zeef en vang het sap op. Pureer vervolgens de stukjes ananas met 2 tot 3 eetlepels van het sap, de suiker en het limoensap en breng op smaak met wat kaneel.
Als de flans klaar zijn laat de vormpjes dan afkoelen eerst. Pas daarna maak je met de mes de rand los en stort je de flans op de bordjes. 
Garneer met de saus en verse munt en eet smakelijk!

 

Rundvleessalade met gebakken rijst
(voor 4 personen als voorgerecht)
2 eetlepels kleefrijst
400 gram ossenhaas, in zo dun mogelijke plakjes gesneden
2 eetlepels ringetjes van alleen het groene deel van bosui
1-2 cm verse gember
anderhalve eetlepel verse korianderblaadjes
anderhalve lepel verse muntblaadjes
1 eetlepel kokosolie
3 eetlepels limoensap
halve eetlepel kokosbloesemsuiker
3 eetlepels vissaus

Laat een koekenpan of wok echt goed heet worden. Doe de kleefrijst erin, op een middelhoog vuur voor ongeveer 5 minuten. Laat het daarna afkoelen en pureer de kleefrijst in een foodprocessor of met een vijzel.
Zorg dat het vlees en de bosuitjes gesneden zijn. Schil de gemberwortel en hak het fijn.
Hak of snij dan ook vrijwel alle verse kruiden fijn (maar hou wat apart om de salade aan het eind mee te garneren).
Verhit de olie en roerbak de ossenhaasreepjes op een hoog vuur voor ongeveer drie minuten.
Schep dan alle andere ingrediënten erdoor en laat een keer goed doorkoken. 
Doe daarna alles in een slakom en laat het afkoelen. Garneer met de kruidenblaadjes die je hebt achtergehouden.
Eventueel kun je hier zoetzure saus bij nemen (Go-Tan Chili Sauce extra hot is laag in fodmaps en bereid zonder ui en knoflook).