Wortelcake met walnoten, pecannoten en cranberries

210 gram (halve kop) boekweitmeel
10 gram bakpoeder
1 volle theelepel kaneel
4 grof geraspte wortelen
50 gram (halve kop) grof gesneden walnoten
50 gram (halve kop) grof gesneden pecannoten
75 gram (driekwart kop) gedroogde cranberries
2 eetlepels bloem
2 eieren
poedersuiker
(neutraal smakende) olie

Verwarm de oven voor op 170 graden.
Meng de bloem, het bakpoeder en de kaneel en zet apart. Mix in een blender of met een staafmixer de cranberries en eieren tot een luchtig mengsel. Verlaag dan de snelheid van de mixer en voeg wat olie toe.
Voeg de geraspte wortelen toe tot het goed gemengd is. Doe vervolgens in een ingevette ovenbakvorm, samen met de noten en laat 40 minuten rijzen in de oven, op 170 graden.
Bestrooi met het poedersuiker.
Luchtdicht verpakt is de cake op kamertemperatuur 5 dagen houdbaar. 


 


Lactose-vrije yoghurt met rozenblaadjes, anijszaad en granaatappel-pitjes
(voor 4 personen)
1 emmer lactosevrije yoghurt
zeezout
gedroogde rozenblaadjes
groen anijszaad (te koop bij o.a. de Volkskruidentuin)
1 granaatappel, gepeld
olijfolie
(lekker met Naan gemaakt van rijstmeel en water)

Doe de yoghurt in een grote zeef, bekleed met een schone theedoek en laat, samen met een flinke eetlepel zeezout, een paar uur uitlekken. Schep of giet het daarna op een grote platte schaal.
Verkruimel de rozenblaadjes en strooi uit over de yoghurt. Bestrooi dan met het anijszaad en verdeel de granaatappel-pitjes erover.
Besprenkel als laatste met frisgroene olijfolie.


 


Blauwe bessen met cashewsaus
(6 porties)
3 doosjes blauwe bessen
1 kop cashewnoten (ongezouten)
een halve kop water
1 eetlepel ahornsiroop
1,5 theelepel amandel-extract
vleugje zeezout

Doe alle ingrediënten, behalve de blauwe bessen, in een blender tot het goed gemengd is en eruit ziet als een gladde saus. Doe er wat extra water bij (in kleine hoeveelheden) tot je de gewenste dikte hebt bereikt.
Verdeel de blauwe bessen over schaaltjes en giet er dan de saus over.
Zet voor het serveren nog een uur in de koelkast!


 


Ananas met verse koriander en gembersiroop
(voor 4 personen)
1 verse ananas
1 bosje verse koriander
gembersiroop

Schil de ananas en hak ik blokjes.
Knip of pluk de blaadjes van de verse koriander en strooi over de ananasblokjes, in een schaal.
Doe dan wat gembersiroop erbij en zorg dat het niet al te zoet wordt. Het is dus beter om eerst te testen en dan eventueel nog wat siroop toe te voegen.
De combinatie van deze smaken is verrassend en heerlijk!


  

Chocolaatjes van cacaopoeder, walnoot, kokosrasp en sinaasappelsap
(voor 6 papieren waaiersvormpjes)
2 eetlepels kokosolie
plakje roomboter van een kleine centimeter dikte
30 cacaoboter rondjes
2 eetlepels rauwe cacaopoeder
3 theelepels kokosrasp
1 theelepel hennepzaadjes
minimaal 12 helften van gepelde walnoten
1 theelepel agavesiroop
sap van een halve sinaasappel

Zet de papieren vormpjes alvast klaar.
Hak de walnoot-helften met een groot, scherp mes zo fijn mogelijk. Doe dan alle ingrediënten, behalve het sinaasappelsap, bij elkaar in een steelpannetje. Zet het op de kleinste pit en op een laag vuur, zodat de kokosolie, roomboter en cacaorondjes langzaam kunnen smelten, zonder dat er cacaopoeder gaat aankoeken aan het pannetje. Blijf ondertussen roeren met een eetlepel en als het een beetje gaat borrelen, zet het vuur dan op de laagste stand. Doe dan het sinaasappelsap erbij en roer nog een paar keer. 
Schep in de papieren vormpjes en zet het (plat!) in de vriezer. Na zo'n vier uur zou je het al kunnen eten. Geniet ervan!
Uiteraard kun je zelf ook ander dingen erdoorheen mengen (zoals andere zaden of pitten, ander fruit, gedroogde vruchten): je kunt hier lekker zelf mee experimenteren tot het jouw smaak is.
Wij vinden dit lekker, maar het is mogelijk iets te bitter voor je.

Aardbei-bosbes crumble
(voor 4 personen)
375 gram aan aardbeien gemixt met wat bosbessen
1 eetlepel zeer fijne tafelsuiker
1 theelepel (Koopmans of Duryea) maizena
130 gram rijste- of maisbloem
75 gram koude roomboter, in blokjes
60 gram kokosbloesemsuiker
lactose-vrije slagroom

nodig: een middelgrote ovenschaal, licht ingevet

Verwarm de oven voor op 180 graden (gasstand 3).

Doe de van kroontjes ontdane en i stukjes gesneden aardbeien met de bosbessen in een schaal met de fijne tafelsuiker en de maizena en meng alles goed door elkaar. Zet 20 minuten weg (hoeft niet in de koelkast).
Doe de bloem en roomboterblokjes in een andere schaal en wrijf alles met de vingertoppen door elkaar, zodat het mengsel op grof broodkruim lijkt. Roer de kokosbloesemsuiker erdoor.
Strooi het kruimeldeeg gelijkmatig over de aardbei-bosbessenmix en bak ze 40-45 minuten in de verwarmde oven, tot de bovenkant goudbruin is.

Laat de crumble voor het opdienen wat afkoelen en doe er, voor het opdienen, een lekkere dot slagroom op. Hmmm.....!

 

Citroenpudding uit de oven

(voor 6 personen)
285 gram zeer fijne tafelsuiker
50 gram roomboter
3 eieren, gesplitst in dooiers en witten
3 eetlepels zelfrijzend bakmeel (Orgran)
driedriekwart deciliter lactose-vrije melk (Lactofree)
4 eetlepels versgeperst citroensap
1 eetlepel poedersuiker
(benodigd: een middelgrote taartvorm, een foodprocessor, elektrische handmixer)

Verwarm de oven voor tot 180 graden/gasstand 3.
Doe de roomboter en de fijne tafelsuiker in een foodprocessor/blender en laat 10 seconden mengen. Voeg een voor een de eidooiers toe en draai alles steeds in een paar seconden glad.

Voeg de bloem toe en schakel in tot hij is opgenomen. Giet er met draaiende motor door de vulopening geleidelijk de melk bij; schraap de wand van de af en toe met een spatel schoon, tussendoor, tot het een glad en klontvrij beslag is. Doe het in een grote kom.

Klop de eiwitten met een elektrische handmixer tot een stevig schuim en spatel het in twee porties met een grote metalen lepel door het beslag.
Roer snel het citroensap erdoor. Schep het beslag in de vorm en bak het 25-30 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.

Laat de citroenpudding 10 minuten rusten en bestuif voor het opdienen met poedersuiker.