Crispy Paksoi met sherry en parmaham (Prosciutto)
(voor 2 personen)
1 theelepel plantaardige olie
3 theelepels AH Excellent Olijfolie knoflook/chilipeper
1 stronk paksoi, onderkant eraf gesneden en gewassen
kwart kopje droge sherry
half kopje kippenbouillon (AH Bouillon met kip is fodmap proof)
1 eetlepel sojasaus
kwart theelepel kokosbloesemsuiker
1 theelepel maizena (van Koopmans of Duryea), gemengd met 1 eetlepel water
half kopje dungesneden en in stukjes gesneden Prosciutto
zout en peper, naar smaak
Doe alle olie bij elkaar in een pan en verhit op een medium hoog vuur, tot het wat begint te sissen.
Voeg de in repen gesneden paksoi toe en keer deze met enige regelmaat om met een grijptang.
Giet na ongeveer drie minuten de sherry erbij en keer de paksoi weer een paar keer om. Doe dan de kippenbouillon, sojasaus en suiker erbij en zet het vuur wat lager. Na ongeveer 5 minuten moet de paksoi lekker crispy zijn en haal je het met de tang uit de pan. Bewaar de vloeistof in de pan en voeg daar de maizena aan toe. Zodra het verdikt is (na ongeveer 30 seconden) haal je de pan van het vuur en doe je de paksoi er weer bij. Voeg dan ook de stukjes ham toe en schep alles door elkaar. Naar smaak kun je zout en peper toevoegen. Onmiddellijk opeten (bijvoorbeeld met rauwkostsalade van wortel, komkommer en geroosterd sesamzaad- is tot 1 eetlepel laag in fodmaps- en met zilvervliesrijst noedels van Fairtrade).
Gekruide lamskoteletjes met in de oven gegratineerde tomaten en feta
(voor 4 personen)
3 tomaten, in dunne plakken
3 bosuitjes, alleen het groene deel
1 eetlepel verse oregano
50 gram feta, verkruimeld (feta is tot 125 gram laag in fodmaps en bevat vrijwel geen lactose meer)
40 gram verse broodkruim van zuurdesemspelt brood
12 lamskoteletjes, met een deel van het vet verwijderd
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen koriander
milde olijfolie om in te bakken
zeezout en versgemalen peper
partjes citroen (naar wens)
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vul de ingevette ovenschaal met de tomaat, bosui en oregano. Strooi de feta erover en bestrooi daarna het broodkruim eroverheen. Bak de gratin 40 minuten in de voorverwarmde oven.
Leg ondertussen de lamskoteletjes op een snijplank en bestrooi ze met komijn, koriander, zout en peper. Laat de kruiden even intrekken en giet zo'n vijf minuten voor het gerecht in de oven klaar is en je wilt gaan eten, een scheut olijfolie in den koekenpan met een anitaanbaklaag en zet het op een hoog vuur. Bak de koteletjes 3 minuten aan elke kant.
Dien het lamsvlees op met de tomaten-gratin en geef er partjes citroen bij.
Courgette Frittata met salie, basilicum en waterkers salade
(voor 4 personen)
4 kleinere courgettes, gehalveerd in de lengte
4 blaadjes verse salie
handvol verse basilicum
6 eieren
half kopje Parmezaanse kaas
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels Bambix Rijstebloem of Lieke is vrij bloem
zout en peper, naar smaak
Doe de olie in een bakpan en leg daarin de gehalveerde courgettes, met zout, peper en salieblaadjes, tot ze bruin zijn.
Meng de eieren met de bloem, de helft van de Parmezaanse kaas, de verse basilicum en nog wat zout en peper.
Giet het eiermengsel in de pan met courgettes en laat bakken tot de eieren gestold zijn en een beetje bruin.
Strooi als laatste nog de resterende helft van de kaas erbij en laat heel even smelten.
Voor de salade:
1 bosje waterkers, gespoeld en vers
1 dun gesneden rode ui
halve eetlepel olijfolie extra vierge
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels geroosterde pijnboompitten (1 eetlepel per persoon is laag in fodmaps)
zeezout
Meng in een slakom de waterkers met de ui.
Meng dan de olie met het citroensap en giet het over de sla.
Voeg als laatste de pijnboompitjes toe en bestrooi met het zeezout.
Zilvervliesrijst met noten, verse koriander en cranberry's
(voor 2 personen)
1 kopje zilvervliesrijst
2 kopjes water
1 kopje gesneden bosuitjes (het groene deel in ringetjes)
driekwart kop fijngehakte, verse koriander
20 stuks fijngehakte pecannoten
halve kop fijngehakte walnoten
twee eetlepels gedroogde cranberry's
3 eetlepels olijfolie
5 eetlepels vers citroensap
3 eetlepels sojasaus
2,5 theelepel garam masala (dit kun je zelf maken met: 1 el komijn, 1 el korianderpoeder, 1 el kardemom, 1 tl kruidnagel, 1 tl peper, 1 tl kaneel, eventueel 1 tl chilipoeder*)
Kook de rijst zoals op de verpakking staat.
Snijd ondertussen de bosuitjes, verse koriander en noten en meng alles door elkaar.
Als de rijst klaar is en afgegoten, doe je het in een grote kom en voeg je daaraan het noten-koriander-bosuimengsel toe.
Dan doe je ook de cranberry's erbij en schep je het even door elkaar.
In een andere kom mix je de olijfolie, het citroensap, de soja en de garam masala door elkaar en dat giet je uiteindelijk over de notenrijst. Heerlijk!
* Uit: Kookboek voor een rustige buik van Mirte Kaan)
Couscous met pittige aubergine
1 (grotere) aubergine, in blokjes gesneden
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel AH Excellent Chili-knoflook
280 gram couscous
halve theelepel paprikapoeder
drieënhalve deciliter kippenbouillon (AH kippenbouillon)
4 theelepels (verse) koriander (ketoembar)
60 gram jonge bladspinazie, gewassen
1 en een kwart deciliter lactosevrije yoghurt
partjes citroen, voor erbij
Verhit de chili-knoflook olie in een grote pan (waar een deksel op kan) op middelhoog vuur en doe daar de couscous en paprikapoeder bij en roerbak dit voor twee minuten. Giet vervolgens de bouillon erbij en breng het aan de kook. Als het eenmaal kookt haal je de pan van het vuur, zet de deksel erop en laat het geheel 10 minuten wellen.
Verhit ondertussen de olijfolie in een koekenpan en roerbak de blokjes aubergine, op hoog vuur, tot ze rondom bruin zijn. Schep ze dan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Haal de couscouskorrels met een vork los van elkaar en laat het afgedekt nog vijf minuten staan. Doe de couscous dan in een grote schaal, met de aubergine erbij en schep het met ook de bladspinazie en koriander, luchtig door elkaar.
Leg er op de borden een partje citroen bij en geef de yoghurt er apart in schaaltje bij.

Tajine van wintergroenten
(voor 4 personen)
1 eetlepel knoflookolie
2 eetlepels milde olijfolie
2 bosuitjes, alleen het groene deel in ringetjes gesneden
1 teen knoflook, in schijfjes gesneden
halve theelepel kurkuma
halve theelepel paprikapoeder
1 theelepel gemalen komijn
1 kaneelstokje
1 blok van 400 gram gepelde tomatenblokjes
1 winterwortel, schoon geschrapt en in dikke repen gesneden
1 pastinaak, geschild en in plakjes van 1 cm dikte
125 gram zoete aardappel
halve eetlepel balsamicoazijn
handjevol verse muntblaadjes, grof gehakt
1 klontje roomboter
280 gram basmati rijst
zeezout en versgemalen peper
eventueel een eetlepel hennepzaad, voor een wat nootachtige smaak
Verhit zowel de knoflookolie als de milde olijfolie in een zware braadpan en voeg de knoflookschijfjes toe. Als de knoflook bruin wordt schep je die uit de olie (en gooi je het weg). Voeg dan de bosuiringetjes toe. en bak dit zo'n 2 a 3 minuten. Voeg alle specerijen toe en smoor ze tot ze gaan geuren. Doe er driekwart liter water en de tomatenblokjes bij, roer alles goed door elkaar en doe er zout en peper bij. Breng de saus aan de kook, roer de wortelrepen en pastinaakplakjes er doorheen en laat het geheel 30 minuten pruttelen, op een halfhoog vuur.
Zet alvast water op om de rijst in te gaan koken.
Doe na het 30 minuten pruttelen, de zoete aardappel en balsamicoazijn erbij en laat alles nog 20 minuten stoven, terwijl de rijst in de andere pan aan het koken is.
Verwijder dan het kaneelstokje en roer de verse munt door de tajine en eventueel dus het hennepzaad).
Voeg er als laatste een klontje roomboter aan toe.
Schep de rijst op de borden en verdeel de tajine eroverheen.