Quinoa salade, geroosterde ananas en blauwe kaas
(4 porties) 

Een kop quinoa
Twee en een kwart kopjes water
6 schijven ananas
2 eetlepels Ahornsiroop (van Bio Fan of Bio Today) 
6 blaadjes verse oregano-takjes
100 gram gorgonzola (is tot 60 gram per persoon laag in fodmaps)
zout en verse peper naar smaak
2 eetlepels olijfolie extra-vierge
1 eetlepel 100% balsamico azijn (let bij het kopen op de toevoegingen, dat die fodmap arm zijn)

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Breng de quinoa met het water aan de kook en kook voor ongeveer 20 minuten.
Haal van het vuur en laat afkoelen.
Leg de vijgenpartjes op bakpapier en giet de dadelsiroop eroverheen.
Rooster de vijgen in de oven gedurende ongeveer 10 minuten.
Doe dan de quinoa, geroosterde vijgen, blauwe kaas (verbrokkeld in stukjes) en oregano in een middelgrote kom en roer voorzichtig door elkaar.
Breng op smaak met zout en peper, olijfolie en balsamico-azijn en meng wederom.
Dien gelijk op.

 


 

Simpele salade van bietjes, venkelzaad, feta en gemengde sla
(voor twee personen)
1 geschilde en gekookte en afgekoelde biet
1 eetlepel venkelzaad
150 gram feta, in blokjes gesneden
gemengde sla

Prik met een vork in de biet en snijd deze in blokjes. Doe dit in een slaschaal.
Rooster de venkelzaadjes voor zo'n twee-drie minuten in een bakpan.
Strooi de zaadjes over de bietjes.
Voeg de sla en fetablokjes toe en hussel alles goed door elkaar.
That's it. En heel smakelijk.

 

 

Salade van verse kruiden met yoghurt, blanke amandelen, sumak en peterselie
(3-4 porties)

30 stuks blanke amandelen
half bosje peterselie, fijngehakt
half bosje verse koriander, fijngehakt
anderhalf bosuitje (het groene deel in ringetjes)
blaadjes van een half takje verse munt, fijngehakt
1 theelepel olijfolie extra vierge
sap van 1 citroen
zeezout
zwarte peper
125 gram lactose-vrije yoghurt
sumak (Turks kruid, verkrijgbaar in de betere supermarkt)

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Leg de amandelen erin en rooster ze ongeveer 10 minuten, tot ze goudbruin zijn. 
Doe alle gehakte kruiden in een kom en meng het als een salade met de olijfolie, het citroensap, zout en peper. 
Doe vervolgens de amandelen erdoorheen.
Doe in het midden van het grote bord waarop je de salade presenteert de yoghurt en leg de salade daar (mooi) omheen. Maak de salade af door over de yoghurt wat sumak te strooien. 


 



Bulgur salade met snijbiet, peterselie en druiven
(
voor 2 personen)

een beker bulgur
2 bekers water
230 gram snijbiet
een bosje peterselie
10 rode druiven zonder pit
1 eetlepel 100% balsamico azijn (let bij het kopen op de toevoegingen, dat die fodmap arm zijn)
3 lepels olijfolie extra vierge
zout
4-seizoenenpeper

Meng de bulgur met het water en breng aan de kook. Zet de vlam lager en laat 5 minuten koken. Dan is het klaar en kan het worden afgegoten.
Snijd de snijbiet in reepjes. Doe ze daarna in een pan en doe daar zoveel water in dat het onder water staat. Breng aan de kook en laat ze dan op een middelmatig vuur voor 10 minuten zachtjes koken.
Haal van het vuur, giet het af en spoel het onder de oude kraan om het af te laten koelen. Meng
daarna alle ingrediënten door elkaar. Hoeveelheid peterselie, zout en peper naar gelang je eigen smaak.


 

 

Broccoli -(groene) aspergesalade met citroendressing
(voor 2 personen)

12 groene asperges, in stukjes gesneden
8 broccolisteeltjes, gesneden in hapklare stukjes
anderhalve lepel (vers) citroensap
een wat grotere snuf zout
sjalotje
eetlepel olijfolie extra vierge
kwart kopje pijnboompitten
7 radijsjes, gewassen en in dunne plakjes gesneden
geraspte schil van 1 citroen
een beetje geraspte Parmezaanse kaas

Was de asperges en broccoli goed en zet apart.
Maak in een grote kom de dressing door het citroensap, het zout, het sjalotje en de olijfolie door elkaar te doen.
Rooster in een bakpan even de pijnboompitjes en zet daarna apart.
Doe in een grote kookpan een beetje olijfolie en de snuf zout. Als de pan heet is geworden doe je asperges en broccoli erbij, de deksel op de pan en laat voor 1 minuut koken. Haal de deksel eraf, roer even door en doe de deksel er weer op om het nog een minuut te laten koken.
Haal dan de pan van het vuur, giet de groenten af en meng het door de dressing in de kom. Proef en voeg eventueel wat zee-of Himalayazout toe. Doe als laatste de geroosterde pijnboompitjes erbij en voor de presentatie de Parmezaanse kaas (veganisten kunnen dit laatste weg laten).

 


  



Knapperige salade van verse taugé, radijs, koolrabi
(voor 4-6 porties)

Een bak verse taugé en/of andere kiemen
een bosje radijs
een chilipeper
bosje verse koriander
halve eetlepel kerriepoeder
1 eetlepel mayonaise
(eventueel wat geroosterde pinda's, ter decoratie)

Schil de koolrabi en snijd in blokjes.
Was de radijsjes en snijd in plakjes.
Snijd de chilipeper in ringetjes (al naar gelang smaak laat je wel of niet veel pitjes zitten).
Knip of hak de verse koriander.
Meng alle ingrediënten met elkaar in een slakom (met ook dus de taugé /kiemen en de kerrie) en meng door elkaar met de mayonaise.
Voeg eventueel geroosterde pinda's toe en nog wat verse koriander.

 


  




Wortel-Chinese koolsalade met ahornsiroop en pecannoten
(4 porties)

2 kopjes vol met gesneden Chinese kool
2 kopjes vol met gesneden verse wortelen
4 bosuitjes: alleen het groene gedeelte, fijngehakt
een derde kopje Zaanse mayonaise
4 eetlepels Ahornsiroop (van Bio Fan of Bio Today) 
2 theelepels rode wijn azijn
80 gram pecannoten

Meng alle ingrediënten door elkaar en serveer.

 


 

 

Kool- en wortelsalade met sesam, amandelen en groene peper
Let op! Dit gerecht kun je alleen eten als is gebleken dat je niet gevoelig bent voor verse pepers)

(voor 4 personen)
een halve Chinese kool
3 geschilde wortels
halve verse groene peper
20-25 amandelen
4 eetlepels sesamzaad
5 eetlepels kokend water
2 eetlepels kokosbloesem suiker
3 eetlepels rijstwijnazijn (Saitaku Rice Vinegar)
2 eetlepels sojasaus
eetlepel sesamolie
2 eetlepels olijfolie
zout en peper
(eventueel nog wat giomassio)

Snijd de Chinese kool en de wortel in dunne reepjes en doe in een slakom.
Blancheer in een pan de amandelen even en voeg dan kort nog even het sesamzaad toe.
Snijd het groene pepertje en haal, naar smaak, alle of een deel van de hete pitjes eruit.
Maak een sausje van het water, suiker, rijstwijnazijn, sojasaus, sesamolie, olijfolie en de kruiden.
Meng alles door elkaar en.... geniet!

 


 

Koude kip met sesamsaus
(voor 4 personen)
400 gram kipfilet
1 komkommer
2 gedroogde pepertjes
zout
2 eetlepels (kokos)olie
1 eetlepel szechuanpeper

voor de saus:
4 eetlepels sesamzaadjes
3 eetlepels sojasaus
2 eetlepels sesamolie
2 theelepels kokosbloesemsuiker

De kip in een kookpan onder water zetten en langzaam aan de kook brengen (vuur dus niet te hoog), met wat zout. Als het water kookt de kip voor circa 10 minuten laten garen. Prik er dan een gaatje in en als er helder vocht uit loopt is het gaar. Als het vocht niet een beetje rood gekleurd is moet de gaartijd met nog een paar minuten verlengd worden.
Was intussen de komkommer en halveer deze in de lengte, zodat je met een lepel makkelijk de zaadlijsten eruit kunt schrapen. Snij dan de helften in smalle reepjes.
Verpulver de pepertjes in een vijzel, of doe het met je handen, maar was je handen daarna goed!
Verhit de olie en in een koekenpan of wok en bak de szechuanpeper en de gedroogde pepertjes daarin aan.
Voeg de komkommer toe en roerbak dit voor ongeveer 2 minuten. Bestrooi het met wat zout, schep het op een bord en laat het afkoelen.
Haal de kip uit de pan, laat het uitlekken en trek het dan in reepjes.
Rooster voor de saus de sesamzaadjes in een koekenpan tot ze gaan geuren. Druk het dan in een vijzel zo fijn mogelijk en roer het daarna door de sojasaus, sesamolie en suiker, die je al in een kommetje hebt gedaan intussen. Mocht de saus te dik zijn kun je er een paar druppeltjes water doorheen roeren.
Leg het op de vier borden, met het komkommerpeper mengsel en doe de saus eroverheen.


Salade van gerookte kip, macademianoten, ansjovis en radijs
(voor vier personen)
2 gerookte kipfilets, in plakjes gesneden
80 gram macademianoten, gehakt
pompoenpitjes
1 avocado
4 ansjovisjes
100 gram bladspinazie
2 grote rode radijzen (radijs is tot twee stuks fodmapvrij)
twee eetlepels Zaande mayonaise
1 eetlepel fijngehakte kervel
2 eetlepels versgeperst citroensap

Doe de plakjes kipfilet, gehakte macademia nootstukjes, radijs, ansjovis en spinazie in een kom, schep het door elkaar en verdeel het over vier borden.
Klop de mayonaise, het citroensap en de kervel in een kommetje door elkaar en serveer de saus apart bij de salade.