Wortel hummus
(voor 4 personen)
500 gram geschilde wortels
sap van 1 sinaasappel
sap van een halve citroen
1 tl komijnzaadjes
1 tl korianderzaadjes
3 eetlepels olijfolie
3 eetlepels AH Excellent olie met chilipepers en knoflook
1 tl Ahornsiroop (van Bio Fan of Bio Today)
3 eetlepels Bio Today Tahin wit, biologisch
Himalaya-zoutvlokken
Vierseizoenenpeper
Bakpapier (1 vel)

Rooster, terwijl je de oven laat voorverwarmen op 200 graden (Celsius), de komijn- en korianderzaadjes in een koekenpan zonder olie of boter, tot ze lekker beginnen te ruiken (dat kan al na een minuut zo zijn). Haal ze dan uit de pan en stamp het fijn in een vijzel. 
Roer dan in een grote kom alvast de eetlepels olie en 2 eetlepels olie met knoflook en chilipepers door met de Ahornsiroop en fijngestampte kruiden.
Snij vervolgens de wortels in reepjes en voeg het bij het olie-kruiden mengsel in de kom. Doe er zout en peper bij en schep het nog eens goed om.
Leg als de oven op temperatuur is, de gekruide wortelreepjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak het in de oven voor 30-35 minuten (tot de wortelreepjes bruine randjes beginnen te krijgen). 
Laat de wortelreepjes dan wat afkoelen en schap het daarna in een blender/foodprocessor, maar voeg hier nog 1 eetlepel olie met knoflook en chilipeper toe en ook het sinaasappel- en citroensap (zonder pitten) en de tahin. Pureer het tot humus (met eventueel nog wat extra zout en peper)!
Eventueel kun je de tahin (die naar sesam smaakt) vervangen door pindakaas (maar dat is toch een andere smaak).

 

Limabonen stoofpotje met rokerige worstjes
(voor 4 personen)
1 eetlepel milde olijfolie
halve eetlepel knoflookolie (Jumbo, of zelfgemaakt)

12 runder chipolataworstjes
1 prei, alleen het groene deel
1 wortel, in schijfjes
1 stengel bleekselderij, in schijfjes
1 blik gepelde tomaten, van 400 gram
1 theelepel Spaanse paprikapoeder met gerookt smaakje (Pimenton de la Vera van AH online, of La Chinata van Dille & Kamille)
2 eetlepels Ahornsiroop
2 takjes tijm
160 gram limabonen
geroosterd zuurdesemspelt brood, voor erbij

Verhit de olie in een pan op een hoog vuur. Bak de worstjes 5 minuten (ze regelmatig omkerend) tot ze bruin zijn. Schep ze uit de pan en houd ze apart.
Doe in diezelfde pan dan de knoflookolie, prei ringetjes, wortel en bleekselderij en bak het voor 5 minuten (terwijl het af en toe even omschept). Roer er dan de tomaten, pimenton, ahornsiroop, tijm, limabonen en 5 dl water door en de leg de worstjes er bovenop.
Breng het geheel aan de kook, draai het vuur zo laag dat de vloeistof nog net pruttelt en het sudderen tot de saus is ingekookt (kan wel 45 minuten duren).
Leg op elk bord een snee geroosterd brood, schep het bonengerecht met worstjes er bovenop en dien het direct op.

 

Caponata (zoetzure aubergine stoofpot)
(voor 4 personen)
2 aubergines (niet te groot, niet te klein)
2 eetlepels olijfolie
3 bosuitjes, het groene deel in ringetjes gesneden
2 stengels bleekselderij
4 gepelde tomaten (uit blik of zelf ontpeld)
2 eetlepels balsamicoazijn
1 eetlepel kokosbloesemsuiker
3 theelepels rauwe cacaonibs (voorzichtig mee zijn; de smaak is bitter)
3 eetlepels gedroogde cranberry's
1 eetlepels kappertjes
50 gram olijven zonder pit
zeezout en vierseizoenenpeper
2 eetlepels gesneden verse peterselie
2 eetlepels gesneden verse munt

Snij de aubergines in blokjes en doe ze in een vergiet. Bestrooi de aubergineblokjes in het vergiet met 2 tl zout, hussel het door elkaar en laat het een half uur staan op een plek waar het sap eruit mag lekken.

Verhit ondertussen 1 eetlepel olijfolie in een grote pan (waar je ook een deksel bij hebt) en voeg de bosui-ringetjes en bleekselderij toe en bak dit voor 10 minuten op een zacht vuur. Doe dan de gepelde tomaten en een beetje sap erbij en laat het voor 5 minuten inkoken.

Doe daarna de balsamico, kokosbloesemsuiker, cacaonibs, cranberry's, kappertjes en olijven erbij en laat het zo'n 5 tot 10 minuten sudderen (regelmatig roeren). Doe daarna het vuur uit.
Spoel de aubergineblokjes af en dep ze droog.
Verhit in een koekenpan de 2e lepel olijfolie, op middelhoog vuur, en bak daar de aubergineblokjes in tot ze goudkleurig en gaar zijn (duurt, als de blokjes goed droog zijn, ongeveer 5 minuten).
Schep de aubergineblokjes vervolgens uit de koekenpan en doe ze bij de saus in de andere pan. Die breng je aan de kook en laat je nog 10 minuten sudderen.
Terwijl dat gebeurt snij je de verse peterselie en verse munt in kleine stukjes.

Haal het dan de pan van het vuur en laat het, met de deksel erop, helemaal afkoelen. 
Dit is het moment om na te gaan of er nog zout of peper nodig is.
Als je het opdient strooi je er de kruiden overheen. 
(dit gerecht kun je in de koelkast een dag of twee bewaren, dus je kunt het al eerder maken. Zorg er dan wel voor dat het tegen de tijd dat je het opdient, op kamertemperatuur is gekomen.

 

Gegrilde aubergines met verse tijm en rijststroop
(voor 4 personen)
3 middelgrote aubergines (ongeveer 750 gram)
Olijfolie, om in te kwasten
3 theelepels chilivlokken
de blaadjes van een paar takjes verse tijm
1 a anderhalve theelepel rijststroop
citroensap van 1 citroen
Himalayazout en versgemalen peper


Snij de boven- en onderkanten van de aubergines af.
Verhit de grill alvast voor op 180 graden.
Schil de aubergines en snijd ze in plakken van 1 centimeter dikte. Leg ze dan op een met aluminiumfolie beklede grillplaat. Kwast er wat olijfolie overheen (als je echt geen chilivlokken kunt eten, kun je hier ook gaan voor de olijfolie met knoflook en chili die te koop is bij AH).
Bestrooi met zout en peper (niet al te scheutig, want straks doe je dat aan de andere kant nog een keer).
Grill ze tot ze bovenop goudbruin zijn, draai dan de plakjes om, kwast er nog wat olie overheen en bestrooi nog eens met peper en zout. Leg ze weer onder de grill tot diep goudbruin zijn. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten.

Leg de gegrilde plakjes aubergine in een bord of een schaal en bestrooi met de chilivlokken en tijmblaadjes. Besprenkel met de rijststroop en het citroensap. Laat minstens 10 minuten tot lauwwarm afkoelen, of laat ze helemaal afkoelen tot ze helemaal koud zijn en het sap eruit komt en zich vermengt met de dressing van rijststroop en citroensap.
Voeg wat extra zout en/of peper toe als je denkt dat dat nodig is.

 

Pastinaak- en wortel patatten uit de oven
(voor 4 personen)
250 gram pastinaak
250 gram wortels
250 gram krieltjes in de schil (biologisch)
twee theelepels komijnpoeder
zeezout
anderhalf a twee eetlepels olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Gebruik voor de volgende ingrediënten een grote schaal (die hoeft niet in de oven, dus het hoeft geen ovenschaal te zijn).
Schil de pastinaak en snij het in de vorm van patatten. Snij daarna ook de wortels in de vorm van patatten en maak ze niet te dik. Doe beide in een grotere schaal.
Snij de krieltjes in de schil door de helft en doe ze in de schaal bij de pastinaak en wortel-patatten.
Strooi er zout over en ook het komijnpoeder en hussel alles in de schaal door elkaar. Doe dan de olijfolie erbij en hussel het nog een keer goed door elkaar allemaal.
Als de oven op temperatuur is leg je alle ingrediënten uit de schaal op de met bakpapier beklede bakplaat. Stel de oven in op 28 minuten. Daarna is het klaar.... is heerlijk (zeker met wat Zaanse mayonaise)...!

 

Panzanella in Spaanse stijl
(voor 4 personen)
200 gram groene paprika
4 grote, rijpe tomaten
3 bosuitjes, alleen het groene deel, in ringetjes
handje verse, platte peterselie, gesneden
8 ansjovisjes
4 sneetjes zuurdesemspelt brood, ontdaan van de korsten
3 eetlepels olijfolie extra vierge
1 eetlepel knoflookolie (Jumbo, of zelfgemaakt)
tweeënhalve eetlepel sherryazijn
halve theelepel Spaanse paprikapoeder met gerookt smaakje (Pimenton de la Vera van AH online, of La Chinata van Dille & Kamille)
100 gram manchegokaas, geschaafd (manchego is tot 100 gram laag in fodmaps)

Verhit een grillpan zo hoog mogelijk en rooster daarin de paprika tot het rondom geblakerd en gezwollen is. Laat de paprika dan in een schone plastic zak afkoelen tot het 'em met je handen beet kunt pakken en wrijf dan de schil er vanaf. Verwijder de zaadlijsten en het steeltje en snijd het vruchtvlees in repen. Doe de repen in een schaal met de tomaten, bosui, ansjovis en peterselie.

Rooster het brood aan beide kanten goudbruin en scheur daarna elke snee in 5 stukken. Doe de stukken bij de ingrediënten in de schaal.
Maak in een kom een sausje van olijfolie, knoflookolie sherryazijn, pimenton en roer door elkaar. Schep het sausje over de ingrediënten in de schaal, laat alles even intrekken en schaaf er naar wens, voor het opdienen, manchego overheen.